Видях огромното небе, и погледа прекрасен на лишените от всичко.” (П. Елюар) „На всяко създание му подхождат още няколко други живота.” (А. Рембо) „В цъфтежа е целта!” (Е. Дикинсън)

"Ретро Панагюрище" с фотоси и истории във в. "Време 2001"


"Ретро Панагюрище" е голямото ми начинание в социалната мрежа - със собствена страница.
"Ретро Панагюрище" е посветено на оживялото минало от старите пощенски картички, архивните документи и важните дати. Или НАШЕТО ПАНАГЮРИЩЕ, МОИТЕ ПАНАГЮРЦИ - както озаглавих и поредицата книги, първите два тома от които носят заглавието "Поздравъ отъ Панагюрище", том 1 и том 2...
Страницата (и книгите) са посветени на визуалната история на града, съхранена в старите пощенски картички, архивните снимки и документи и разказана чрез тях.

Ето, тази фотография горе, например, разказва за полагането на първата настилка на главната улица в Панагюрище в края на 20-те и началото на 30-те г. на ХХ век. Този кадър е от архивите на моята баба по майчина линия Ивана Некезова - Минекова. Но в страницата и книгите са събрани стотици снимки от най-различни държавни, обществени и лични архиви. И всички те разказват отделни, значими моменти, от историята и живота на панагюрци.

Затова се радвам, че главният редактор на в. "Време 2001" в Панагюрище - Веселина Велчева, не само представи книгите  около техните премиери, както и популяризира инициативата "Ретро Панагюрище", но и се съгласи да публикува вестникарски сериал с фото-документални истории... За което й благодаря! :)
Така че: Поздравъ отъ Панагюрище!


А ето и първите няколко публикации, заели цели страници от любимото местно издание...

Ето така вестникът отрази излизането на втория том на книгата "Поздравъ отъ Панагюрище" малко преди въвеждането на извънредното положение в България по повод световната пандемия от разпространението на нов коронавирус...

Поздравъ отъ Панагюрище. Винтиджъ во кратце
За първите фотографи в Панагюрище - четете тук.
Откъс от първата книгата - четете тук.
Още за книгата - четете тук.
Късометражния филм "В старо Панагюрище" гледайте тук.
Отзив за "Поздравъ отъ Панагюрище" - от Незабравка Лалова
Рецензия за книгата - от Георги Спасов
"Поздравъ отъ Панагюрище" по Българска свободна телевизия
"Поздравъ отъ Панагюрище" в "Нощен Хоризонт" по БНР

Няма коментари:

Публикуване на коментар