Видях огромното небе, и погледа прекрасен на лишените от всичко.” (П. Елюар) „На всяко създание му подхождат още няколко други живота.” (А. Рембо) „В цъфтежа е целта!” (Е. Дикинсън)

Близо до небето над Плана


Будистка ступа над махалите на село Плана. Наистина необичайно място в България. Обичам го, защото е пълно с енергия и свежест. А това се дължи преди всичко на нашата чудна природа - не случайно ступата е издигната точно тук.
Това е специален будистки монумент, "напомнящ на съществата за съвършената природа на ума, която е присъща на всички", както пише на страницата на будисткия Ретрит център Плана. Тъкмо в неговите граници е изградена и тази ступа. Тя символизира тялото на Буда в медитация и това е отразено в нейната вътрешна и външна структура. Малка статуя на буда ни гледа от нишата под нейния връх.
Будистките ступи символозират съвършената хармония на вселената. Те не са просто постройки от бетон и камък, а са проявление на радостта, че могат да носят полза на всички същества, чрез развиване на съчувствие и мъдрост. Тяхната жива енергия прониква навсякъде, за да дава мир и любов на хората и планетата. Според традицията, ступите носят щастие, изпълняват желанията на хората с добри намерения и защитават света от бедствия и конфликти. Според будистките учения, има осем вида ступи. Всеки от тях представя важно събитие от живота на Буда Шакямуни. Ступата на Просветлението (Чан Чуб Чьортен на тибетски), от който вид е и тази в Плана, символизира постигането от Буда на Просветлението – природата на напълно пробудения ум. Всеки от осемте различни видове ступи се изгражда според прецизни инструкции, при което трябва да се изпълнят точни пропорции и конструкция. Ступите се активират от квалифицирани лами чрез мощни церемонии.
Ступата в Плана е изградена по давление на Лама Оле Нидал. По-късно и друг специален гост на Ретрит центъра - Шераб Гялцен Ринпоче, дава благословията си за нея, като приема да бъде духовен и практически ръководител на нейното изграждане и откриване. Така българските практикуващи от Диамантения път на будизма заедно с международната сангха започват подготовката за изграждането на тази ступа през 2013 г. Тя е построена през лятото на 2015 г. Открита е с церемония на 14 август 2015 г., когато Шераб Гялцен Ринпоче и Лама Оле Нидал я освещават и активизират.
Още от първия път се влюбих в мястото. Пък и тук почти винаги срещам интересни хора. Наколо има още няколко интересни места, а вече опознах и маршрутите за пешеходни разходки. :) Та, такива светли работи... И толкова много зелено, чист въздух и простор!


Будизмът е едно от официално регистрираните вероизповедания в Агенцията по вероизповедания към Министерския съвет в България. Изборът и практикуването на религия е основна свобода в нашата страна, гарантирана от Конституцията. Според данни на НСИ, които открих, будистите в страната са малко над хиляда човека... С цялата условност на тази цифра, разбира се. “Диамантен път на будизма” (изградил ступата на Плана) и вероизповедание „Будистка общност в България” са представители на будизма в България. Разликата между тях е, че “Диамантен път на будизма” е представител на т. нар. тибетски или тантрически будизъм, а “Будистка общност в България” - на традиционния будизъм. Според д-р Жасмина Донкова, специалист по вероизповеданията в България, будизмът спада към Първата група вероизповедания у нас, регистрирани от специалната държавна агенция, които са представители и проповядват доктриналните системи на основните световните религии: християнство (православие, католицизъм, протестантизъм), ислям, юдаизъм, будизъм и хиндуизъм.
Будизмът е с хилядолетна история - над 2500 години вече... Между другото, това не е чиста религия, а по-скоро - религиозно-философска система за духовното пробуждане (бодхи), обхващаща разнообразни традиции, вярвания и практики, основани на учението на Сидхарта Гаутама, наричан и Буда. Гаутама живее и проповядва в източната част на Индийския субконтинент между VI и IV век пр.н.е. Той е приеман от будистите за пробуден или просветен учител, който е споделил своите прозрения, за да помогне на съзнателните същества да се освободят от страданието, причина за което е невежеството (авидя)...
Въпреки всичко казано дотук, не си мислете, че в Плана ще срещнете само будисти. Напротив. В централната махала на селото има православна църква, а над махала Турмачка - и един страхотен, жив и отворен винаги параклис, посветен на Св. Киприян, който параклис е скрит под една многовековна бреза... Наистина приказно място. Но за него ще ви разкажа друг път.

С.Р. © Сюжетите на Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар