Видях огромното небе, и погледа прекрасен на лишените от всичко.” (П. Елюар) „На всяко създание му подхождат още няколко други живота.” (А. Рембо) „В цъфтежа е целта!” (Е. Дикинсън)

Потопът в Черно море / документален филм



Къде се е случил описаният в Библията потоп? Защо някои учени имат основания да твърдят, че това е Черно море? Какви доказателства имат?...

Документалният филм "Потопът в Черно море. Истории от Шумерския епос, Библията и археологията" на българската Телевизия Туризъм търси отговорите и разказва за тази твърде любопитна тема, предава думите на най-запознатите по нея български учени. Филмът показва уникални кадри от нашето море, както и невероятни находки.

„Факт е, че от доста време се опитваме да докажем на цялата международна общност и на научната общност, че Библейският потоп, за който става дума и който е описан в Библията и в Шумерския епос, е станал в Черно море”, казва океанологът проф. Петко Димитров. Според н.с. Тодор Димов, специалист по праистория и заместник директор на историческия музей в Добрич, обаче „Библейският потоп е колкото научно, толкова и емоционално понятие, защото съвременните общества и повечето хора като че ли не успяват да осъществят това, което ние праисториците правим - да впишем нашето съзнание в тогавашното време, а не обратно”. Ако се поинтересувате, ще научите, че дълго време Шумер е смятан за първата голяма човешка цивилизация, възникнала през IV хилядолетие преди Христа на територията на Южна Месопотамия. Но само докато в края на ХХ век историческата наука не открива така наречената Варненска цивилизация. Но как това се отразява на теорията за Библейския потоп в Черно море, разказва документалният филм на Телевизия Туризъм „Потопът в Черно море. Истории от Библията, Шумерския епос и археологията”.

Сценарист и режисьор - Стоян Радулов. Текста четат актьорите Светломир Радев и Манол Къков, главен оператор - Николай Василев. Музикално оформление - Мариана Вълканова, звук - Борислав Дрянков. Продуцент - Георги Крумов.
Филмът се излъчва по Телевизия Туризъм, България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар