Видях огромното небе, и погледа прекрасен на лишените от всичко.” (П. Елюар) „На всяко създание му подхождат още няколко други живота.” (А. Рембо) „В цъфтежа е целта!” (Е. Дикинсън)

На ФЕАФ `2011: Темата за България е напрактика неизчерпаема

Завърши второто издание на Фестивала на етнографския и антропологичен филм (ФЕАФ). Културната проява се състоя в СУ „Св. Климент Охридски” между 15 и 17 декември 2011 г. и зарадва многобройната публика с уникална поредица от документални заглавия, представящи начина на живот, фолклора и ценностите на различни етноси и общности, населяващи Балканите. В програмата бяха включени около 20 филма от общо шест балкански държави. Интерес предизвикаха и дискусиите след всяка прожекция.


Филмите на автори от България, Сърбия, Гърция, Турция, Македония и Косово бяха показани в три последователни дни. Ромите, като най-свободния етнос на Балканите, запазените до наши дни традиции, както и религиите в региона – тези теми бяха представени от различни гледни точки, повдигайки завесата около малко познати факти. Те са свързани с живота, с миналото и настоящето на нашия общ дом – Балканите. Широко застъпена в документалните творби бе темата, свързана със съжителството и взаимодействието между християни и мюсюлмани по нашите земи. Във филма от Македония „Мир за всички” например се разказва за т.нар. „Църква Св. Николай и тюрбе Хидир баба”. Става дума за един храм, разположен в гр. Македонски брод, където рамо до рамо се молят християни и мюсюлмани, а местните хора са единодушни, че светилището принадлежи на всички. Интерес предизвика и заглавието „Каленик, последният ден на градския пазар” от Сърбия. С известна доза хумор лентата улавя традиционната култура на пазара в сръбските градове, която е на път да изчезне.
„Идеята е да събудим интереса на младите изследователи и в България, и в региона да създават подобни филми – каза Атанаска Станчева, един от организаторите на фестивала. – Балканите са наистина необятна тема, а в същото време сме много близки и като култура, и като народи. Искахме да покажем, че много от нещата, които се случват в някоя съседна страна, могат да се срещнат и у нас.”
Публиката изгледа с интерес и българските продукции, посветени на нестинарските обичаи в Странджа, на ергенския маскараден обред „Джамал” в русенското село „Кошов”, на къната в културата на различните етноси по нашите земи и пр. Сред българското участие се открои филмът „Старовремска жътва” на Телевизия Туризъм (ТVТ), която излъчва само авторски документални филми за България. Представената от нея лента отвежда зрителите в село Стефаново, в Радомирското поле, където местните жени и мъже, облечени в автентични носии, показват как някога се е жънело, далеч преди да бъдат измислени тракторите и комбайните. „Участвахме и с филм за една музикална традиция в село Кавракирово край град Петрич” – каза за Радио България Георги Крумов, управител на ТVT и добави:
„Става дума за производството и свиренето на т.нар. зурни – един инструмент, който е по-популярен в арабския свят, но специално в този край, между планините Огражден и Беласица, се радва на особена почит. Филмът проследява както самото производството на инструмента, така и много неща, свързани с традициите на ромите от Кавракирово – как свирят, как цели поколения стават подвластни на магията на зурната. „Между полумесеца и кръста” пък е заглавието на третия филм, с който се представихме. Той е за алианите, които изповядват алевизма – религиозно течение в исляма, което има допирни точки с ранното християнство. Разказваме и за текетата, които пък представляват свещени места, посещавани и от мюсюлмани, и от християни. Много са легендите покрай текета. Тези места излъчват сила и хората вярват, че докосването до част от градежа на самото теке им помага и в болести, и в неприятности. Алевизмът не е писана религия, тя се предава от уста на уста – всичко това сме го показали във филма. Представихме и филм за кукерските празници в Перник.”
Венета Николова, "Радио България", източник:  http://bnr.bg

ИНТЕРВЮ
Стоян Радулов, редактор на Телевизия Туризъм: 

Темата за България е напрактика неизчерпаема
- Занимавате се с телевизия, правите филми, пишете сценарии, откога и защо го правите?
Започнах при първа възможност. Било е в сферата на фантазиите обаче много отдавна, още от годините, когато майка ми като малко дете ми забраняваше да гледам телевизия, защото не било полезно. Общо взето както сега се случва в отношенията между децата, компютрите и интернет. Подсъзнателно от юношеските си години знаех, че ще се занимавам с нещо такова. Предчувстията ми никога не са ме лъгали. Но и не оставих всичко в ръцете само на обстоятелствата. Подтикнат още в университета да се занимавам с журналистическо писане, с годините развих умения в областта. Години по-късно ме поканиха да пиша за едно малко предаване, с времето му станах и режисьор, и продуцент. Важно е човек да умее да улавя моментите, когато късметът кацне на рамото му и да е готов да поеме отговорността на избора, който прави в този момент. А в Телевизия Туризъм работя почти от началото на възникване на идеята – т.е. близо 3 години преди тръгването на самата програма по кабелните мрежи.

- Как се роди идеята за такава телевизия?
В случая се сещам се за парадоксалното съчетание „благородна завист”. Защото идеята е на основателя и основен продуцент на Телевизия Туризъм – Георги Крумов – име популярно в журналистическите среди. Но познато и на зрителите – като водещ на емблематични предавания в историята на българската телевизия изобщо каквито са „Частен случай” и „Мреж@та”, като създател на второто, както и на други успешни формати каквито са „Наслука” и „Щабът на еволюцията”. Та му завиждам, защото има смелостта не само да роди идеята за Телевизия Туризъм, но да я преследва осъществяването й почти десет години, да не се откаже въпреки всчки трудности и да поеме смелостта да пусне програмата в години на тежка икономическа криза. Телевизията започна излъчвания през август 2010 г. И нещо повече – никой до момента не си е позволявал да излъчва изцяло авторска, апропо изцяло българска и европейска продукция. Просто до появяването на Телевизия Туризъм това в бранша се е смятало за невъзможно, за химера, просто за непостижимо. Но ето, то е факт. Смятам също, че дълго време това ще остане и единствената подобна телевизия. Защото зад нея стои енергията на креативни и изключително работоспособни хора, на хора с един като че ли загубен вече морал. И това личи в съдържанието на самата програма – още едно нещо, което ни отличава от всички останали. По Телевизия Туризъм няма да чуете негативни изречения, нито злободневна критика. Смятаме, че има една хубава, красива страна, в която живеем едни поначало добри хора и трябва да го показваме, за да не го забравим съвсем.


- Как се прави медия в България?
Ако се плъзнем по равнинната плоскост, можем да кажем и трудно, и лесно. Банално, но вярно. Всъщност истината е друга. Всичко опира до човека – да знае какво иска, как да го получи и как да го сподели с другите. Медиите изначално са посредници между хората. Така че, ако работиш с трудни хора, по трудния начин, трудно ще направиш каквато и да било медия, още повече пък успешна, и обратното, рабира се. Телевизия Туризъм е факт заради умението на продуцента да открива точните хора за точната работа. А как ще се развият нещата, бъдещето ще покаже. Във всеки случаи идеите не са свършили, а основната тема на телевизията, каквато е България, напрактика е неизчерпаема.

- Кое е най-дивото място в България, където сте снимали или искате да снимате?
В чисто физически план на практика такова място не съществува, поне в България. Защото България е обходима отвсякъде. Няма непристъпни върхове, нито бездънни пещери. Мащабите са малки. Но има изключително предизвикателни места или ситуации, които си струва да заснемеш. Все още не сме заснели катерене по заледен водопад например. Но не това е важното. Със сигурност ще заснемем такова. Важното е как гледаш на пътуването, на мястото, където си. Виждаш ли интересното, историята и най-вече как да предадеш на зрителя своето усещане, за да му помогнеш да изживее нещо неподозирано, да му покажеш България или някой град от нов ъгъл, или да му припомниш нещо отдавна забравено, но изключително ценно. А иначе местата, където искам да снимаме все още са скрити в главата ми. Когато им дойде времето, съм сигурен, че краката ми ще ме заведат дотам с лаптоп в раничката и с добър оператор.

- Какво ново и интересно да очакваме по Телевизия Туризъм?
Като една от най-младите телевизии в България на практика можете да очаквате само нови неща. Това са предимно авторска, съвременна и не на последно място модерна и актуална българска документалистика, още много любопитни истории и маршрути. Започнахме нова рубрика за кратки семейни пътешествия, която нарекохме „Посоки”. Смятаме да развиваме и сегментите от програмата, които на практика осъществяват обратната връзка със зрителите. Оказа се например, че рубриката за зрителска фотография „Вашите снимки” стана изключително популярна само за няколко месеца. Развиваме и туристическия сайт www.see.bg с видео картини от България, където зрителите могат да се запознаят с всички подробности и новини около Телевизия Туризъм и нейната програма. А от пролетта на следващата година, в крак с обновяването в самата природа, ще предложим една изцяло нова програмна схема, ориентирана към по-голямо удобство за зрителите и като цяло към по-добро позициониране на нашите поредици.
____________________________________
Телевизия Туризъм (ТVТ) е уникална телевизия, посветена на България. Тя е специализиран форматен телевизионен канал, който излъчва 100 % авторска продукция, предназначена само за него. Тя създава и излъчва собствена ежедневна, 24-часова програма със специализиран информационно-туристически характер, която се разпространява чрез кабелни електронни съобщителни мрежи, а покритието е национално.
Телевизията показва уникалната българска природа, най-красивите маршрути, забележителни гледки от страната, нейната богата история и култура, разкрива много интересни факти, понякога мистерии и любопитни легенди. Програмата на телевизията отделя специално място за семейните пътешествия, приключенския дух, различни изследователски и фотографски експедиции…
Пример за високия професионализъм на екипа е, че още преди да бъдат излъчени в ефир, продукциите на телевизията са носители на Гран при и първи награди от международни и национални кинофестивали за туристически филми.
Телевизия Туризъм е медиен партньор на Фестивала на етнографския и антропологичен филм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар