Видях огромното небе, и погледа прекрасен на лишените от всичко.” (П. Елюар) „На всяко създание му подхождат още няколко други живота.” (А. Рембо) „В цъфтежа е целта!” (Е. Дикинсън)

"Без пътека" - поредица на TVT за приключения



„Без пътека” - Време за откриване... 
Време за действие... Време за смелост!...

С новата поредица почитателите на екстремния туризъм в България и зрителите на TVT най-сетне получават своята ударна доза адреналин с четирите стартови епизода "Белият улей", "Мътивир", "Пещерата на отшелника" и "В снеговете...".
Камерата показва по нов и нестандартен начин сурови, труднодостъпни урви и планински склонове в най-високите български планини... И скрити от човешкия поглед скални ниши, цепнатини и пещери в българските проломи...
Места, където не е препоръчително да ходите сами!
Места, опасни за неподготвени туристи!
Места, опасни и за подготвени туристи!
Един от най-известните планински водачи в България – Момчил Цветанов, е презентаторът на необикновената поредица за приключения. Страстта му към дивите места и големият му опит са причините да започне работа с екипа на Телевизия Туризъм - TVT. Той ще ни предложи да видим изгрева от най-високите планински върхове, ще ни покаже оцеляване в снежни планини, ще ни преведе през студени, мътни води и ще бъде гостоприемен домакин сред скални ниши... Предстои да видим!
„Без пътека” - Време за откриване... Време за действие... Време за смелост!...
Предупреждение: Не се опитвайте да повторите това, което ще видите! Демонстрираните ситуации,  техники и умения в „Без пътека” крият сериозни рискове и могат да бъдат прилагани само от компетентни лица!  


Без пътека. Белият улей  
– премиера по ТVТ в неделя, 9 юни 2013 г., от 14:00 и от 21:00 ч.
Белият улей - един от Злите потоци. Стръмен наклон. Отвесни скали. Остри зъбери... С това място ще поставим началото на приключенията в „Без пътека”.
Минали са повече от 100 години от написването на „Дивото зове”. Но стремежът ни към  поезията на суровата природа... Към романтиката на безкористното мъжество при извънредни физически и морални изпитания - не престава... Предизвикателството в този филм е Момчил Цветанов и неговият спътник Здравко да се спуснат  в едно от най-опасните места в Рила.
„За пръв път видях Белия улей на една страхотна снимка. Тя беше направена от Кирилова поляна. И на нея се виждаха извисени над 1000 метра над долината Злият зъб и Двуглав”, споделя Момчил.
От алпийските върхове на Мальовишкото било Белият улей се хвърля по стръмните склонове сред отвесни скали и зъбери. Тук рядко идват туристи. И никой не го препоръчва. Има защо - страшно опасно е. Това е територия на каменопади и лавини. Те буквално премазват всичко по пътя си. Влошаване на времето за броени часове може да превърне Белият улей в истински капан. Но единствено той от Злите потоци може да бъде използван за спускане към долината на Рилска река...

Без пътека. Мътивир 
– премиера по ТVТ в неделя, 16 юни 2013 г., от 14:00 и от 21:00 ч.
„Тополница” - най-големият язовир в Средногорието, изграден на едноименната река. Идиличният му пейзаж на пръв поглед придава усещане за спокойствие и отмора. Но през 2005 г. мощната язовирна стена, изградена току над село Мухово, едва успя да удържи напора на буйните пролетни води. Реката наводни низината и близката магистрала „Тракия”. Тополница е планинска, капризна река. Но с още по-своенравен характер е притокът й, който се влива в най-големия язовирен ръкав – река Мътивир.
В този филм предизвикателството пред Момчил Цветанов и неговата спътничка Теди е да  преминат по една от най-негостоприемните речни долини у нас, образувала множество теснини, бързеи и мътни, опасни вирове. Каменисто дъно, ледено студена вода, нощен студ, техника за преминаване през бързеи, средновековна крепост, много адреналин и дори един сал... Всичко това - в новия филм „Без пътека. Мътивир”.


Без пътека. Пещерата на отшелника 
– премиера по ТVТ в неделя, 23 юни 2013 г., от 14:00 и от 21:00 ч.
Земенският пролом на река Струма между Конявска и Земенска планина. Едно от най-красивите и диви места в България. В продължение на 20 километра между град Земен и село Раждавица няма други населени места. За цивилизацията напомня единствено влаковата линия през дефилето. С дни тук може да не видите жива душа. Това е мястото, където Момчил Цветанов и неговият спътник Здравко ще търсят нови приключения. Ще се катерят, ще се спускат и ще нощуват в „Пещерата на отшелника”... Какви тайни крият още Църните дупки, защо карстовите образувания са така красиви и интересни и заради вкусът на какво България си струва да бъде обичана завинаги – всичко това - в новия филм „Без пътека. Пещерата на отшелника”.

Без пътека. В снеговете...
– премиера по ТVТ в неделя, 30 юни 2013 г., от 14:00 и от 21:00 ч.
Ден между зимното слънцестоене и пролетното равноденствие. Навсякъде е бяло, тихо и... измамно спокойно.... Някои се радват на пухкавия сняг. Но други са притеснени, особено ако се налага да нощуват на открито. И настроението им е далеч от приказната „Зима” на Вивалди...
В този филм от поредицата за приключения „Без пътека” презентаторът и планински водач Момчил Цветанов и неговата спътничка Теди ще ни покажат вероятна ситуация с туристи през зимата, които непредвидено се оказват закъснели на път за планинска хижа и са принудени да пренощуват в снеговете...
Лошото време в планината е най-рядката причина един турист да се изгуби...
Грешките са предимно в нас самите...
Човек не допуска, че нещата могат да се развият по различен  от представяното начин...
Кога ще признаем пред себе си, че нещо не е наред?...
И още ред тежки психологически решения, които трябва да сте готови да вземете. Бъдете готови за яростна съпротива, без алтернативни предложения!
Най-страшното нещо е неизвестността...
"Без пътека. В снеговете..." - само по Телевизия Туризъм.
________________________________________
Без пътека
Поредица документални филми / България
Времетраене 4 х 25:00 минути
Продуцентски център Футура вижън
По поръчка на Телевизия Туризъм

Презентатор Момчил Цветанов, по идея на Здравко Григоров, сценарий и редакция Стоян Радулов, текста чете Светломир Радев, главни оператори Александър Пенков, Питър Костов и Георги Михайлов, оригинална музика Йордан Славов, монтаж и звук Борислав Дрянков, продуцент Георги Крумов

Няма коментари:

Публикуване на коментар