Видях огромното небе, и погледа прекрасен на лишените от всичко.” (П. Елюар) „На всяко създание му подхождат още няколко други живота.” (А. Рембо) „В цъфтежа е целта!” (Е. Дикинсън)

Филмът "Завръщане в миналото"

АНОТАЦИЯ

Родът, семейното чувство – това са основните добродетели, допринесли за здравите черти на българското общество. Родословното дърво е като брод между миналото, настоящето и бъдещето, чрез който човешкото чувство за принадлежност ни свързва с корените, със земята, предизвиква обичта към родното място.
Документалният филм „Завръщане в миналото” ни отвежда в историята на село Поибрене. Но разказът е пречупен през спомените на един от неговите жители – Иван Радулов. А останалите герои са разположени в автентичната среда на селския бит от началото и средата на миналия век.
Поибрене е едно от най-самобитните села в община Панагюрище. Но и село с превратна съдба. Само допреди 60 години то е включвало в себе си още 18 махали, разпръснати на километри във и около пролома на река Тополница в Средна гора. Днес от тях населявани са едва 4, а някои буквално са изчезнали под водите на построения през 1948 година язовир „Тополница”. През 1934 година жителите на Поибрене са били 4 499, а сега са само 850. Но въпреки това, както казва Иван Радулов, животът в Поибрене наистина продължава...
В епизоди от филма оживяват поибренските традиции -  уникалното хоро „ламба”, както и самобитните тракийски песни. През призмата на спомена е разказана ролята на местната черква, както и множеството легенди, битуващи из тамошните планински била. Зрителите ще бъдат запознати и с това как се прави поибренският тутманик с мътеница... Изобщо за забързания градски човек сюжетите, които се откриват за очите в средногорското село, са като истинска приказка.
„От родната ми къща не е останало нищо – споделя пред камерата Иван Радулов. - Цялата махала Поленето отдавна е залята от язовир „Тополница”. Изселиха ни. Старото ми семейство се разпиля. На едни дадоха земи в Мало Конаре – Пловдивско, други се преселиха в Оборище, в Панагюрище, по цялата страна. От цялото ми детство са останали само старите орехи. Бяха в единия ъгъл на голямата ни нива. Стволовете им са още силни, значи корените са здрави и дълбоки. Плодът под здравите черупки е вкусен.
Преглъщам последната глътка.
Усещам и горчилката, и насладата.”
Така е в Поибрене, когато отвориш вратата на миналото. За да се завърнеш...


"Завръщане в миналото. Село Поибрене"
Документален филм / Времетраене 27:39 минути / България / Продуцентски център Футура вижън. По поръчка на Телевизия Туризъм

Сценарий Стоян Радулов. По мотиви от разкази на Иван Радулов. Оператор Роберт Далали.  Режисьор по монтажа Цветелина Василева. Музикално и звуково оформление Мариана Вълканова. Текста чете Цветан Ватев. Продуцент Георги Крумов

2 коментара: