Видях огромното небе, и погледа прекрасен на лишените от всичко.” (П. Елюар) „На всяко създание му подхождат още няколко други живота.” (А. Рембо) „В цъфтежа е целта!” (Е. Дикинсън)

Филмът "По следите на Първомайстора"


АНОТАЦИЯ
Мостът Понте Векио на река Арно е един от бисерите в короната на флорентинските архитектурни забележителности. Той е и първият покрит мост в Европа, проектиран през 1345 година, за да подсигури безопасното преминаване на херцог Козимо Първи Медичи от днешната галерия Уфици до двореца Пити, новото седалище на династията. Първоначално дюкянчетата на моста били обитавани от занаятчии и месари, но през 16-ти век херцогът ги прогонил заради неприятните миризми, след което в тях се нанасят бижутерите, останали там и до днес...
По време на изграждането на Флорентинския мост, на няколко хиляди километра на изток, България пада под властта на Османската империя. Настават тъмни векове на подтисничество и застой. Оцеляването се превръща в основна цел на българите за дълго време. Така било до 19-ти век, когато духът им започнал да се възражда. Развивали се занаятите, укрепвало чувството за национална принадлежност. Във второто десетилетие на същия този 19-ти век един млад българин чува разкази за Понте Векио. След тия разкази той решил да вдигне такъв мост и в земите на поробената си родина. Било времето на българското Възраждане... А мъжът се казвал Никола Иванов Фичев.
Документалният филм „По следите на Първомайстора” разказва за дългия съзидателен път на най-известния български строител. Показани са в детайли десет от най-известните му строежи в Дряново, Велико Търново, Ловеч, Свищов и няколко манастира. Разказът е построен върху автентични документи и спомени за Кольо Фичето. Използван е и особен драматургичен похват – звукови възстановки, чрез които зрителят добива усещането, че чува гласът на самия майстор.
През десетилетията много от строежите на Кольо Фичето са разрушени – било от земетресения, било поради небрежност или други недомислици. За щастие майсторът е останал в народната памет. Споменаването на името му е като мост между миналото и настоящето. И до днес няма друг архитект от хилядолетната българска история, за когото да е разказвано и писано толкова много. А филмът „По следите на Първомайстора” допълва неговия колоритен образ.
„Когато чух за италиянския мост, нямах и двайсет години. Чиракувах на ангария при устабашии в Тракия. Ама по-насетне все тоя мост ми беше в главата. Чудех се как и защо е направен точно такъв. Не им ли е стигало да минават по него, па е трябвало и дюкяни да турят! Поне 100 пъти съм се питал кога ли и аз ще успея да направя нещо такова. Нима нямахме достойни дюлгери, дърводелци и каменоделци!?... Е, с Бога напред и малко късмет, даде ни се да го постигнем. Що вар, що материал е минал през мен, само ръцете ми знаят. Единствено дето Понте Векио никогаж не го зърнах. Но чиляк не знае какво е орисан. На мен писано ми било друго.”

Образът на Уста Кольо Фичето, колаж Стоян Радулов
По следите на Първомайстора
Документален филм / Времетраене 26:23 минути / България
Продуцентски център Футура вижън. По поръчка на Телевизия Туризъм

Сценарий Стоян Радулов. По идеи на Николай Василев и Радосвета Петрова. Оператор Николай Василев.  Режисьор по монтажа Мариана Пенчева. Музикално и звуково оформление Диана Николова. Текста четат Любомир Младенов, Цветан Ватев. Продуцент Георги Крумов

Няма коментари:

Публикуване на коментар