Видях огромното небе, и погледа прекрасен на лишените от всичко.” (П. Елюар) „На всяко създание му подхождат още няколко други живота.” (А. Рембо) „В цъфтежа е целта!” (Е. Дикинсън)

5 върха за 24 часа / документален филм


Възможно ли е един човек да покори петте най-високи планински първенци в България, и то в рамките само на 24 часа? На този въпрос отговаря документалният филм "5 за 24" - коопродукция на Телевизия Туризъм - TVT, и XCoSports. Главен герой е европейският ни вицешампион по ориентиране Кирил Николов - Дизела, който е един от най-добрите планински бегачи на България, атлет и редовен участник в различни екстремни състезания.
От подножията до върховете Мусала, Вихрен, Ботев, Руен и Черни връх Кирил Николов показва екстремно натоварване, бягане и ориентиране. Така петте най-високи върха на петте най-високи планини в България се превръщат в цел и смисъл на един човек, чиито лични граници, изглежда, далеч надхвърлят скалните им хребети...
Това са близо 100 километра по пет различни планински трасета и почти 7 000 метра денивелация.
32-минутнтата лента е заснета от екип от няколко оператори, сред които Симеон Григоров и Георги Михайлов, сценарист и режисьор е Стоян Радулов, монтажът е дело на Борислав Дрянков, а изпълнителен продуцент е Георги Крумов.


Филмът бе представен на XCo Film Fest в столичния Cinema City Paradise, който се проведе в рамките на българския показ на най-успешните ленти от Международния фестивал за документални планинарски филми Banff Mountain Film Festival, 18 и 19 февруари 2014 г. 
Прожекцията на "5 за 24" бе на 19 февруари от 19:30 часа.
След това лентата се завъртя по Телевизия Туризъм - TVT.

1 коментар: