Видях огромното небе, и погледа прекрасен на лишените от всичко.” (П. Елюар) „На всяко създание му подхождат още няколко други живота.” (А. Рембо) „В цъфтежа е целта!” (Е. Дикинсън)

Писаните булки не плачат / документален филм


Откъде идва обичаят на рисуваните булки в помашкото село Рибново? Защо една мома иска да е скрита зад маската на „Гелина” в най-красивия ден от живота си? Защо чеизът, който родата събира, е особено важен все още тук? Защо цялото имущество на младото семейство трябва да е на показ пред всички съселяни? Къде е тайната? Откъде идва тази приказка?... На всички тези въпроси отговаря документалният филм на Телевизия Туризъм „Писаните булки не плачат”.
За реализацията му са привлечени популярният глас от „Радио България”, журналистът Венета Николова, както и етнографът от Югозападния университет в Благоевград Илия Недин.  Филмът е заснет в „сезона на сватбите” в Рибново, а герои в лентата са не само младоженците, но цялото село. Защото в това село сватбите са мащабни. Нещо невиждано и немислимо за човека от забързания град... 

Изрисуваната в края на ритуала "Гелина", снимка Венета Николова

"Още с пристигането ни за снимките в Рибново ми направи впечатление, че това село, което се намира високо в планината и е доста отдалечено от другите населени места, е изпълнено с живот – разказва за снимките на филма Венета Николова.-  По стръмните улици непрестанно се движат жени с пъстри забрадки, деца, мъже. Отвсякъде кънтят удари на чукове, стържат длета, защото тук се строи непрекъснато. В далечината се долавя музика. Такова оживление не е характерно за все по-обезлюдените села у нас. Филмът е опит да надникнем в малкия, пъстър, капсулиран във времето и донякъде непонятен за нас свят на рибанци. Сватбеният обред в Рибново изразява най-добре мирогледа и начина на живот на тези хора, тяхното чувство на принадлежност към една малка, обречена рано или късно да се „разтвори” в съвременната действителност общност..."

Младоженците (на първата снимка) и процесът на рисуване. Снимки В. Николова и Г. Крумов

Писаните булки не плачат
Документален филм / Времетраене 27:00 минути / България
Продуцентски център Футура вижън. По поръчка на Телевизия Туризъм

Сценарий Венета Николова. Оператор Добрин Керестелиев.  Монтаж Йордан Славов. Музикално и звуково оформление Мариана Вълканова. Текста чете Венета Николова. Редактор и режисьор Стоян Радулов. Продуцент Георги Крумов

Няма коментари:

Публикуване на коментар