Видях огромното небе, и погледа прекрасен на лишените от всичко.” (П. Елюар) „На всяко създание му подхождат още няколко други живота.” (А. Рембо) „В цъфтежа е целта!” (Е. Дикинсън)

"Поздравъ отъ Панагюрище". Том 2 вече е тук!


Поздравъ отъ Панагюрище, скъпи приятели!
Вторият том от поредицата "Нашето Панагюрище, моите панагюрци" е вече факт.
Това са истории, разказани от бъбривите фотографии... Една страст към старите снимки... Една непреодолима любов към родното градче... Още една осъществена документална книга... Една сбъдната мечта... И много срещи с някогашно Панагюрище... С отминалите времена, хора и събития, с носталгията на спомените... С детството, с юношеството, с младостта... Но и с изводите за настоящето, с надеждите за бъдещето... Това е нашето общо минало на съграждани.
За нашето Панагюрище, за моите панагюрци!
Стоян Радулов

Книгата вече е във всички книжарници на Панагюрище!

Първи срещи / Ще се видим на:

- 2 март, 18:00 ч. - в Панагюрище, читалище "Виделина" - музикалната зала, с националната премиера на втория том, разглеждане на много стари фотографии и картички... С любезното домакинство на Спаска Тасева.
В навечерието на Националния ни празник - Денят на Освобождението на България от турско робство, честването в Панагюрище ще добие още по-голяма плътност с тази съкровена, родолюбива, всебългарска книга. Много от темите в томовете дотук са посветени на героите - знайни и незнайни, борили се за нашето Освобождение, както и на строителите на свободна България. 

- 3 март, 11:00 ч. - в с. Баня, Панагюрско, читалище "Пробуда" - представяне на том 1 и том 2 - по покана на Радка Мутева... А веднага след това ще празнуваме Освобождението на България с вдигането на националния флаг. И с участието на патриотите от местните клубове "Традиция" :) Ще бъде паметно!

- 6 март, 18:00 ч. - в София, читалище "Пенчо П. Славейков", бул. Черни връх" 35 - представяне на том 1 и том 2, със специалното участие на неподражаемия литературен архивариус Катя Зографова - моя знайна приятелница, един от моите вдъхновители и безценен рецензент на изданието. :) И с любезното съдействие на чудесната Виктория Катранова, която ще домакинства. 

Заповядайте!


Силно впечатлен съм от книгата на Стоян Радулов. „Поздравъ отъ Панагюрище” ни връща към историята на нашия град. Чудесните фотографии ни потапят в спомени, мечти и размисъл по нещо отминало, но същевременно близко и мило. Това е нашата памет и почит към предците ни. 
Нешо Гергинеков

Това е някакво своеборзано просветление за личен дълг към миналото на Панагюрище и неговите строители. Това е кауза, обсебила Стоян Радулов като насъщна и висша отговорност и освобождаваща като реализация.
Георги Спасов

Стоян Радулов успява да събере научно-историческия и белетристичния начин на изказ. В допълнение към него е сладкодумното и оригинално описание на „епизодите”, напълно в стила на панагюрската традиция. Същевременно под пласта на занимателното слово се крият жилите на истинско самородно „злато” с неизмерима ценност.
Тодор Каракашев

Постигната е мащабна мозайка от знакови фрагменти из историческата хроника на Панагюрище и Панагюрско, останали запечатани във визуалната памет на старите фотографии. Мозайка така изразителна, че да изисква и вдъхновява активността на читателя, който със силата на въображението си да доизгражда картината – цялостна панорама на битието на Панагюрище.
Катя Зографова



Няма коментари:

Публикуване на коментар