Видях огромното небе, и погледа прекрасен на лишените от всичко.” (П. Елюар) „На всяко създание му подхождат още няколко други живота.” (А. Рембо) „В цъфтежа е целта!” (Е. Дикинсън)

Паметникът на Васил Левски в София / документален филм


Датата е 19 февруари 1873 г.  Февруарски студ.
В покрайнините на София е издигнато дървено бесило. На него е убит Апостолът на българската свобода Васил Иванов Кунчев, наречен от народа ни с героичното прозвище Левски. Такъв е мрачният завършек на житейския път на една от най-светлите личности в историята ни. Човекът, възприеман като истинският вдъхновител на чувството ни за национална гордост и свобода. Човекът, завещал ни чрез писмо до Панайот Хитов в ранната ролет на 1868 г. знаменитите думи: „Ако спечеля, печеля за цял народ — ако загубя, губя само мене си.”

На него и на лобното му място е посветен късометражният документален филм „Паметникът на Васил Левски в София” на автора Стоян Радулов. Оператор е Андрей Русимов, текста чете Мариана Лечева, звукът е от Борислав Дрянков, а продуцент е Георги Крумов


Филмът може да бъде проследен и в програмата на Телевизия Туризъм. Всичко актуално за нея ще откриете на www.see.bg - сайтът на Телевизия Туризъм - TVT / Виж България!

Няма коментари:

Публикуване на коментар