Видях огромното небе, и погледа прекрасен на лишените от всичко.” (П. Елюар) „На всяко създание му подхождат още няколко други живота.” (А. Рембо) „В цъфтежа е целта!” (Е. Дикинсън)

Дунав - човешкото лице на реката / документален филм



Дунав. „Всякога, когато чуем това име, невидими пръсти удрят по струните на всяко сърце. Дунав е връстник на вековете. Колко събития, определящи съдбата, колко дела, и трагични, и славни, са се разигравали тук, и достойни за тях декорации са били ето тези брегове, и тази река.” Това са думи на обичания български писател Йордан Йовков, посветени на най-голямата река в Европа, която тече от Запад на Изток и минава през 10 държави, седмата от които е България. Но те сякаш обобщават цялостното ни отношение и събират в две кратки изречения нашите чувства към нея.
На Дунав е посветен и новият документален филм на Телевизия Туризъм - TVT, който бе показан предпремиерно през януари и чиято премиера мина на 9 февруари 2014 г. Филмът е произведен със съдействието на Програмата за трансгранично сътрудничество "Румъния-България" и регионалния бранд на трансграничен регион „Румъния- България“.
Екипът е удивен как реката превежда обикновения пътешественик през цялата история, по места с чародейна красота...  Че е като енциклопедия на живота по бреговете й, който заслужава  детайлно опознаване.  Именно това прави и филмът „Дунав. Човешкото лице на реката”, който вече се завъртя по Телевизия Туризъм и по някои от регионалните телевизии в трансграничния регион. Филмът е озвучен на български, румънски и английски език.

Сценарист и режисьор на лентата е Стоян Радулов, оператори са Николай Василев, Георги Михайлов и Питър Костов, текста чете Светломир Радев, за музикалното оформление се е погрижила Мариана Вълканова, монтажът е дело на Борислав Дрянков, а изпълнителен продуцент е Георги Крумов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар